Zadzwoń: 739 921 362 lub 737 168 813   Czynne codziennie 8:00-17:00

Dawno znaną prawdą już jest, że wpływ tego co jemy ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Pojęcie diety, najczęściej używane jest w kontekście utraty wagi lub nabrania masy. Dietetycy reklamują się hasłami „schudnij 10kg w miesiąc” a znany sportowiec, radzi w wywiadzie co jeść żeby być silnym i sprawnym. Życie codzienne pokazuję nam jednak, że pojęcie diety ma o wiele szerszy zakres zastosowań. Tak samo jak sportowiec, który musi przestrzegać określonej diety, by wspiąć się na wyżyny swoich możliwości, czy modelka, która ma rozpisany jadłospis by na zdjęciach prezentować się idealnie – tak samo osoba, której problem jest nadmierne wypadanie włosów, na początku powinna szukać rozwiązania u podstaw, czyli w diecie.

W tym artykule, pominiemy inne powody wypadania naszych włosów (takie jak choroby, nieodpowiednią pielęgnacje, zaburzenia hormonalne i wszystkie inne) a skupimy się stricte na tym co warto spożywać, a czego nie by nasze włosy rosły zdrowe i gęste.

Witaminy wpływające korzystnie na zdrowie włosów

Witamina A

Jedząc określone produkty, uzupełniamy niezbędne witaminy, które wpływają na kondycje naszych włosów. Pierwszą z takich witamin jest witamina A. W przypadku jej niedoboru, nasze włosy stają się suche i łamliwe. Ponadto, pobudza ona mieszki włosów do wzrostu. Poprawia ona skład lipidów wytwarzanych przez gruczoły łojowe, których zadaniem jest nawilżenie włosów czy ochrona przed czynnikami atmosferycznymi. Witaminę A znajdziemy min. w: brokułach, dyni, owocach dzikiej róży, natce pietruszki, produktach mlecznych czy oleju z ryb.

Witamina C

Następną witaminą pozytywnie wpływającą na włosy jest witamina C. Poprawia krążenie w skórze głowy, a jako silny przeciwutleniacz zapobiega niszczącemu wpływowi wolnych rodników generowanych między innymi przez stres i zanieczyszczenia środowiska. Sam jej niedobór nie spowoduje bezpośrednio wypadania włosów jednak zaburzy prawidłowy rozwój cebulek włosa co później prowadzi do jego łamliwości i zniszczenia. Witaminę C znajdziemy w: czarnej porzeczce, malinach, jagodach, owocach cytrusowych, natce pietruszki czy jarmużu.

Witamina E

Trzecia z kolei, jest witamina E. Zabezpiecza ona między innymi wydzielinę gruczołów łojowych przed jełczeniem a w efekcie – poprawia jakość nawilżenia włosa. Jej główne źródła to: jajka, masło, orzechy czy nasiona roślin oleistych.

Witaminy B1, B2,B5, B6, B7

Bardzo ważne są również witaminy z grupy B. Witaminy B1, B2 i B6 odgrywają istotną rolę w produkcji aminokwasów – składników budulcowych włosa. Znajdziemy je min. w burakach, marchwi, botwince, szpinaku, selerze czy ziemniakach. Witamina B7, czyli popularna biotyna ma zdolność kumulowania cząsteczek siarki dostarczanej z pożywieniem i transportu jej do macierzy budującej włosy. Niewielki jej niedobór może już powodować wypadanie włosów dlatego tak ważne jest jej uzupełnianie. Możemy jej szukać na przykład w drożdżach piwowarskich, ryżu brązowym, kalafiorze czy żółtkach jajek. Witamina B5 (kwas pantotenowy) pobudza komórki budujące łodygę włosa, czyli keratynocyty, do szybszego wytwarzania keratyny – białkowego budulca włosów. Jedząc fasole, kapustę, kalafior czy  owoce (pomarańcza, grejpfrut) możemy zapewnić sobie odpowiednią ilość tej witaminy.

Wpływ mikroelementów na włosy

Oprócz witamin, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wzrostu włosa są mikroelementy. Najważniejsze z nich to cynk, miedź i żelazo.  Niedobór cynku wywołuje hiperkeratoze skóry i powoduje wypadanie włosów. Niedobór miedzi powoduje zmiany strukturalne włosów co przyczynia się do ich odbarwienia. Niedobór żelaza, w szczególności u kobiet również powoduje nadmierne wypadanie włosów. Cynk znajdziemy między innymi w otrębach, wołowinie, pszenicy, orzeszkach ziemnych czy arbuzie. Miedź znajduje się w takich produktach jak na przykład kakao, pestkach dyni, ziarnach słonecznika. By uzupełnić żelazo, należy spożywać wołowinę, podroby czy zielone warzywa. Warto również zwrócić uwagę na kwasy tłuszczowe omega 3 bowiem są one budulcem wielu komórek w organizmie. Wpływają na budowę mieszka włosowego i łodygi. Ich źródła: tłuste ryby morskie, na przykład: łosoś, makrela, tuńczyk, śledź. Oprócz ryb to sardynki, owoce morza czy migdały.

Czego należy unikać?

Kiedy wiemy już, jakie produkty należy spożywać, żeby nasz organizm miał odpowiednie bodźce do zdrowego porostu włosa, warto zwrócić uwagę też na to, jakie produkty powinniśmy wykluczyć z naszej diety. Nadmiar picia kawy i herbaty niekorzystnie wpływają na nasze włosy. Alkohol i papierosy również przyczyniają się do ich wypadania, między innymi z powodu zaburzenia prawidłowego dotlenienia mieszków włosów czy zaburzenia krążenia krwi. Duże ilości cukru oraz posiłki ubogie w makro i mikro elementy (jak na przykład na dietach “odchudzających”) oprócz utraty wagi, powodują wypadanie naszych włosów.

Powiedzenie “jesteś tym co jesz” ma potwierdzenie w wielu chorobach i aspektach życia. W przypadku problemu z wypadaniem włosów nie jest inaczej i każda osoba, która się z tym boryka powinna zwrócić szczególną uwagę na to, co ma w lodówce.

Ostatnie wpisy

Przyczyny wypadania włosów u mężczyzn w młodym wieku

Przyczyny wypadania włosów u mężczyzn w młodym wieku

Wypadanie włosów u mężczyzn w młodym wieku, zwane również łysieniem w młodym wieku, jest coraz powszechniejszym zjawiskiem. To problem, który może dotknąć nawet młodszych niż…
Chore jelita a wypadanie włosów

Chore jelita a wypadanie włosów

Chore jelita a wypadanie włosów – jaki jest między nimi związek? Wypadanie włosów jest problemem, który dotyka coraz większą liczbę osób na całym świecie. Choć…
Depresja a wypadanie włosów

Depresja a wypadanie włosów

Hasło depresja a wypadanie włosów ostatnio zdobywa na popularności wśród internautów. Mimo iż może wydawać się to nieintuicyjne, naukowcy coraz częściej zauważają związek między tymi…

Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji!

Dziękujemy za zainteresowanie ofertą SkyMed

Umów się na bezpłatną konsultację